Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturgeografi med inriktning mot samhällsplanering

Är du intresserad av hur samhällsutveckling, fysisk planering och människors vardagsliv hänger samman och kan påverkas i en mer hållbar riktning? Vill du ha praktiska verktyg och metoder för att arbeta med planering i offentlig och privat sektor? Då är samhällsplanering något för dig!Samhällsplaneringen tar sikte på framtiden och lyfter frågor om hur samhällen kan utformas och organiseras för att möta behovet av en ekonomisk, social och ekologisk hållbar utveckling. Planering handlar om att omsätta mål och visioner till verklighet, och detta i en värld som förändras snabbt. Samhällsplanering kräver förmåga att göra avvägningar och prioriteringar mellan intressen och att sätta samman insikter från olika kunskapsområden: utveckling och nybyggnation (t.ex. regional, stads- och befolkningsutveckling och infrastruktur), brukande och bevarande (t.ex. jord- och skogsbruk, naturvård, rekreation, ekosystemtjänster, kulturhistoria), samt om risker och hot i samhället (klimatförändringar, ojämlikhet, förlust av arter, segregation). Utifrån ett demokratiskt perspektiv väcks också etiska och praktiska frågeställningar om hur samhällsplaneringen kan göras inkluderande, rättvis och samtidigt effektiv.Utbildningen i Kulturgeografi med inriktning mot samhällsplanering (rekommenderad studiegång) varvar teori och praktik. Genom att kombinera en kandidatexamen i kulturgeografi med ett antal rekommenderade planeringskurser får du dels begrepp och teorier för att kunna förstå och tolka samhällsutvecklingen, och dels metoder som är viktiga inom samhällsplanering; t.ex. geografiska informationssystem (GIS) samt kvantiativa och kvalitativa metoder för socialt hållbar fysisk planering. Som samhällsplanerare förväntas du ofta driva planering i projektform och samarbeta med personer med olika specialistkompetenser. Genom att självständigt och i grupp arbeta med konkreta planeringsproblem, samt genom möjlighet till praktik och studier i fält, förbereder utbildningen dig i rollen som samhällsplanerare.

En rekommenderad studiegång är ett sätt att underlätta planeringen av dina studier. Huvudområdet utgörs av en kandidatexamen i kulturgeografi (grund, fortsättnings- och fördjupningskurs) som kombineras med kurser med utpräglat planeringsfokus. Alla kurser inom den rekommenderade studiegången söks och läses som fristående kurser.

Bygg din kandidatexamen i kulturgeografi med fokus på samhällsplanering

År 1 - Kulturgeografiskt basår

Hösttermin Vårtermin

Samhällsplanering 1 (kurspaket) 30 hp

KGG210 Kulturgeografi, fortsättningskurs, 30 hp*

  • Delkurs 1: Infrastruktur, transporter och kommunikation
  • Delkurs 2: Nord-sydrelationer och utveckling i Globala Syd
  • Delkurs 3: Politisk geografi: geopolitik och territorialitet
  • Delkurs 4: Geografisk informationshantering (GIS) och forskningsmetodik
     

*Under utveckling. Kommer ersättas av Kurspaketet ”Samhällsplanering 2” 30 hp*

År 2 - Samhällsplanerarår

Hösttermin

Vårtermin
Samhällsplanering 3 (kurspaket) 30 hp

 

KGG140 Planeringsmetoder för social hållbarhet, 7,5 hp

KGG161 Samhällsplanering. Risk, sårbarhet och resiliens, 15 hp

KGG141 Kvantitativ planeringsmetodik, 7,5 hp
KGG135 Geografisk informationshantering och analys 2, 7,5 hp KGG950 Sustainable Urban Planning, 7,5 hp
KGG136 Geografisk informationshantering och analys 3, 7,5 hp KGG220 Fältkurs: Europeiska perspektiv på rumslig planering, 7,5 hp

År 3 - Fördjupnings- och specialiseringsår

HöstterminVårtermin

KGG301 Praktik inom samhällsplanering, 30 hp

eller

utbytesstudier/andra kurser

KGG310 Kulturgeografi, fördjupningskurs, 30 hp

Hur söker jag?

Om du vill följa hela studiegången är det enklaste att söka våra kurspaket. Du kan även söka kurserna var och en för sig. 

Samhällsplanering 1 (kurspaket) 30 hp

Samhällsplanering 2 (kurspaket) 30 hp*

Samhällsplanering 3 (kurspaket) 30 hp

Samhällsplanering 4 (kurspaket) 30 hp

*Under utveckling

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Ett brett spektrum av arbetsgivare kommer att efterfråga din kompetens kulturgeograf med inriktning mot samhällsplanering. Den som läst den rekommenderade studiegången i samhällsplanering har kunskaper för kvalificerat samhällsplanerings- och utredningsarbete. Det kan t.ex. handla om kommunal översiktsplanering, stadsplanering, landsbygdsutveckling, trafikplanering och regionalt utvecklingsarbete samt analyser av olika slag. Inte minst kunskaper i geografiska informationssystem (GIS) är mycket efterfrågade på arbetsmarknaden.

Samhällsplanerare jobbar bl.a. som fastighetsutvecklare, planhandläggare, informatörer, näringslivsutvecklare, samhällsplanerare, strategisk samhällsplanerare, hållbarhetskoordinatorer, infrastrukturstrateger och koordinatorer. Deras arbetsgivare är kommuner, regionala aktörer, statliga myndigheter, samt privata konsultföretag med planeringsinriktning.

Vill du veta mer?

Kontakta vår studievägledare för mer information.

Tanja Feltsen
svl.es@handels.gu.se
Tel: 031-786 1407

Telefontid:

Måndag - fredag 9:00-11:00.

Studentexpeditionen

Kontaktuppgifter till studentexpeditionen

E-post: student.es@handels.gu.se 
Telefon: 031-786 4746

Expeditionen är stängd för besök tills vidare.

Sidansvarig: Kajsa Folmeus Strandberg|Sidan uppdaterades: 2020-02-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?