Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsanalysen

Välkomna till Samhällsanalysen- en podd om ekonomi och samhällsutveckling, där Oskar Broberg och Ann Ighe, på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, diskuterar samhällsfrågor med medarbetare på institutionen för ekonomi och samhälle. Inom institutionen forskar och undervisar vi inom ekonomisk historia, innovation och entreprenörskap, samt kulturgeografi.

Avsnitt #4: Johan Brink om Life Science, innovation och entreprenörskap

I det fjärde avsnittet träffar vi Johan Brink, forskare på Institutet för innovation och entreprenörskap. Vi pratar om begreppen innovation och entreprenörskap i allmänhet, fördjupar oss inom ämnet Life Science i synnerhet. Johan har disputerat på en avhandling om tillväxt inom små forskningsbolag. Dessa bolag kan exemplifiera många av grundfrågeställningarna inom innovation och entreprenörskap, som gränsdragning mellan privat och offentlig forskning, kommersialisering av kunskap, framväxten av nya små företag med radikalt nya teknologier i konkurrens med äldre etablerade företag och industrier.

Avsnitt #3: Svante Prado om industraliseringen och dess följder

I avsnitt 3 pratar vi med Svante Prado, docent i ekonomisk historia, om vad som ibland beskrivs som den ekonomiska historiens "big bang", den industriella revolutionen. Det är ett samtal om vad den industriella revolutionen egentligen var för något och hur vi kan förstå den dramatiska materiella expansionen och de oöverskådliga miljömässiga konsekvenser som följt i dess spår.

Avsnitt #2: Maureen McKelvey om innovation och entreprenörskap

I detta avsnitt pratar vi med Maureen McKelvey, professor i Industrial Management, om begreppen innovation och entreprenörskap och varför dessa har blivit så populära i samtiden. Det är också ett samtal om hur man forskar på och utbildar inom ett område som spänner över många olika typer av ekonomiska verksamheter och organisationsformer.

Avsnitt #1: Jonas Lindberg om utbildning i en globaliserad värld

I första avsnittet av Samhällsanalysen diskuterar vi utbildning och vilken betydelse utbildning har för samhällsutvecklingen. Inbjuden gäst är Jonas Lindberg, som är forskare i kulturgeografi. Jonas har i sin forskning fokuserat på geografiska dimensioner av utbildning, framförallt med fokus på länder i det Globala Syd.

Traileravsnitt

I detta traileravsnitt presenteras Samhällsanalysen och de två programledarna, Oskar Broberg och Ann Ighe.

Följ Samhällsanalysen

 

 

Sidansvarig: Kajsa Folmeus Strandberg|Sidan uppdaterades: 2020-06-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?