Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Radical innovation for enhancement of the Swedish economy

Projektet Radical Research Programme leds av professor Maureen McKelvey (akademiskt huvudansvarig) och Rick Middel (projektkoordinator). De involverade forskarna är verksamma vid Institutet för innovation och entreprenörskap (IIE) på Institutionen för ekonomi och samhälle vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

En strukturomvandling, där samhället skiftar från dagens kunskapsfokus till att istället lägga tyngdpunkten på innovation, krävs för att fortsatt kunna stimulera den svenska ekonomin. För att uppnå detta krävs radikala innovationer istället för mindre förändringar. Radikala innovationer är svåra att både möjliggöra och implementera för såväl samhällen och organisationer, som enskilda individer.

Den ovan nämnda problematiken visar ett behov av omfattande forskning på ämnet. Vårt projekt fokuserar därför på hur och varför strukturomvandlingar uppkommer, samt hur det stimulerar förändringar i samhället i stort. Beslutsfattare inom företag, högskolesektorn och fristående organisationer måste hitta vägar för att stimulera radikala förändringar, något som kräver samarbete för att lyckas, både för ekonomin som helhet men även för den enskilda aktören. Öppenhet, kunskapsutbyte och nya förhållningssätt till den egna organisatoriska strukturen är avgörande.

Projektet Radical Research Programme vägleds av de övergripande mål som uppställdes i projektansökan 2013:

 • Bidra till den ledande internationella forskningen inom innovation och entreprenörskap.
   
 • Samverka med företag och praktiker gällande den nämnda problematiken.
   
 • Vidareutveckla utbildningsinsatserna inom området innovation och entreprenörskap vid Göteborgs universitet.
   
 • Skapa förståelse för de övergripande förutsättningarna för att på bred front kunna bidra till strukturomvandlingen av den svenska ekonomin.


Projektet har pågått i två år och många av målen är uppfyllda. Se exempel nedan:

 • Vi har en utökad närvaro och genomslagskraft i den internationella forskningen genom presentationer och publicering av fler artiklar och böcker än vad som förutsågs i ansökan. Vi producerar tre gånger mer än vad som angavs i den ursprungliga projektplaneringen.
   
 • Utbildningsinsatserna har nått fler masterstudenter än vad som initialt förutspåddes. Under 2014 utbildar vi 119 masterstudenter.
   
 • Vi fokuserar på frågeställningar kring hur radikala innovationer kan möjliggöras och förstärkas genom utökat samarbete med specifika utvalda större företag, och entreprenöriella aktörer.
   
 • Vi kan nu bättre tillvarata idéer uppkomna genom masteruppsatser relaterade till ämnet, exempelvis genom vidareutveckling till akademiska artiklar i samarbete med uppsatshandledare.
   
 • Vi har vidareutvecklat delprojekten för att till fullo ta tillvara på vår tillgängliga akademiska kompetens gällande radikala innovationer.

Kontaktinformation

Maureen McKelvey, professor

 

 

Rick Middel, universitetslektor

Sidansvarig: Kajsa Folmeus Strandberg|Sidan uppdaterades: 2017-12-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?