Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur avsätter medel både till våra mastersutbildningar och vår forskning.

Utbildning

Studenterna på mastersprogrammen Innovation and Industrial Mangement (IIM) och Knowledge-based Entrepreneurship (KBE) har möjlighet att söka Stenastiftelsens resestipendier. Stenastiftelsen avsätter under en tioårsperiod, med början 2012, en miljon kronor per år till resestipendier. Stipendierna ska möjliggöra för studenter att besöka utländska universitet för att skriva sitt examensarbete och skapa egna internationella nätverk. Mottagarna av stipendierna ska i huvudsak verka inom stiftelsen prioriterade forskningsområden. Dessa är kultur och hälsa, samt innovation och entreprenörskap.

Studenterna på både IIM och KBE övar sina färdigheter genom projekt och fallstudier, i förhållande till specifika lärandemål. De kan därmed kombinera teoretiska och praktiska färdigheter och fördjupa sin förståelse av nyckelprocesser och mekanismer för entreprenörskap. Sten A Olsson Stiftelse för Forskning och Kultur stödjer mastersprogrammet i innovation och entreprenörskap som en del av det större forskningsprojektet ”Radical innovation for enhancement of the Swedish economy”.

Läs mer om mastersprogrammen här:

Forskning

Stenastiftelsen har också avsatt medel till forskning, framför allt till forskningsprojektet ”Radical innovation for enhancement of the Swedish economy”. Projektetledare för detta forskningsprojekt var professor Maureen McKelvey (akademiskt huvudansvarig) och docent Rick Middel (projektkoordinator).

En strukturomvandling, där samhället skiftar från dagens kunskapsfokus till att istället lägga tyngdpunkten på innovation, krävs för att fortsatt kunna stimulera den svenska ekonomin. För att uppnå detta krävs radikala innovationer. Radikala innovationer är svåra att både möjliggöra och implementera för såväl samhällen och organisationer, som enskilda individer.

Den ovan nämnda problematiken visar ett behov av omfattande forskning om radikala innovationer. Projektet har därför fokuserat på hur och varför strukturomvandlingar uppkommer, samt hur det stimulerar förändringar i samhället i stort. Beslutsfattare inom företag, högskolesektorn, och fristående organisationer måste hitta vägar för att stimulera radikala förändringar, något som kräver samarbete för att lyckas, både för ekonomin som helhet men även den enskilda aktören. Öppenhet, kunskapsutbyte och nya förhållningssätt till den egna organisatoriska strukturen och tillvägagångssättet är avgörande.

Övergripande mål med projektet Radical Research Programme:

  • Bidra till den ledande internationella forskningen inom innovation och entreprenörskap.
  • Samverka med företag och praktiker gällande den nämnda problematiken.
  • Vidareutveckla utbildningsinsatserna inom området innovation och entreprenörskap vid Göteborgs universitet.
  • Skapa förståelse för de övergripande skapa förutsättningar för att på bred front kunna bidra till strukturomvandlingen av den svenska ekonomin.


Läs mer om projektet här

Spännande spridning av forskning

MeetingPoint Innovation, 27 november 2015

Evenemanget samlade 80 personer, partners från företag, professorer och forskare, vänner, samt mastersstudenter och doktorander, för att diskutera hur globalisering och radikala innovationer påverkar Västsverige.

Läs mer här...

Sten A Olssons Kulturstipendieutdelning hölls 5 december 2014, på Konserthuset i Göteborg. Professor Maureen McKelvey var inbjuden talare. Hennes föredrag hette " Radical Innovations: Ett Forskningsprojekt vid Handelshögskolan i Göteborg".

Läs mer om stipendieutdelningen här...

Knowledge Creation and Technology Transfer: An Analysis of Swedish Academics.- avhandling med fokus på akademiska patent, av Evangelos Bourelos som blivit mycket uppmärksammad i media.
Läs mer...

InnovHealth-konferens Innovation och entreprenörskap inom vård och bioteknik. hölls i Göteborg i december 2014.
Läs mer...

Sidansvarig: Kajsa Folmeus Strandberg|Sidan uppdaterades: 2017-12-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?