Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ethan Gifford och Rögnvaldur Saemundsson utsedda till Bromanstipendiater 2017

Nyhet: 2017-08-29

Bromanska stiftelsen för forskning och företagande har beslutat att utse Ethan Gifford och Rögnvaldur Saemundsson som två mottagare av totalt fyra stipendier 2017.

Ethan Gifford och Rögnvaldur Saemundsson tilldelas 268 000 kronor vardera för sina respektive forskningsprojekt. Båda två är verksamma på institutet för innovation och entreprenörskap vid institutionen för ekonomi och samhälle, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Ethans projekt “Entrepreneurship in the New Economy: Exploring relationships between knowledge intensity, innovation and growth in new firms”, omfattar konceptualisering, operationalisering och analys av egenskaper hos europeiska entreprenöriella företag som uppvisar hög innovationsförmåga och kunskapsintensitet. Dessa egenskaper kopplas till olika resultat genom både regressionsanalys och strukturella ekvationsmodeller (SEM). Projektet är viktigt för att förstå de faktorer som driver tillväxten av nya företag inom ramen för den nya ekonomin, där kunskapsbaserad och kunskapsintensiv aktivitet är viktigare än någonsin för ekonomisk tillväxt och en väl fungerande välfärd.

Syftet med Rögnvaldurs forskningsprojekt ”Co-evaluation of medical and engineering knowledge for innovation and entrepreneurship” är att konceptualisera och empiriskt undersöka samutvecklingen av medicinsk och teknisk kunskap i samband med innovation och entreprenörskap. Hur utvecklas ingenjörskunskap med medicinsk kunskap? Hur och varför är samutvecklingen relaterad till medicinsk innovation och entreprenörskap?


Stipendierna från Bromanska stiftelsen för forskning och företagande är avsedda för såväl internationella som lokala forskare och riktar sig både till yngre forskare som nyligen avlagt sin doktorsexamen och till seniora forskare.

AV:

Sveriges entreprenöriella ekosystem

Maureen McKelvey och Olof Zaring är redaktörer för boken "Sveriges entreprenöriella ekosystem – Företag, akademi, politik". Ett entreprenöriellt ekosystem består av individer och organisationer på olika nivåer. Företagen, akademin och politiken har alla viktiga roller i ett sådant ekosystem. I boken hörs 32 ledande röster från näringslivet, akademin och policysfären.

Här hittar du mer information samt kan ladda ner boken och enstaka kapitel.

Seminarier och workshops

Ladda ner schema över seminarier och workshops på IIE under hösten 2017.

Seminarieschema hösten 2017

Spetsutbildning inom innovation och entreprenörskap

IIE är ansvarig för Handelshögskolans satsning på projektet ”Spetsutbildning inom innovation och entreprenörskap”. Detta är en satsning från Utbildningsdepartementet, som vill att entreprenörskap ska löpa som en röd tråd genom utbildningssystemet.  Ansökan skickades in och beviljades 2009.

Spetsutbildning inom innovation och entreprenörskap innebär att IIE jobbar inom utbildning med både ”spets” inom vårt masterprogram KBE och med bredd genom att erbjuda kurser inom ämnena till studenter med många olika bakgrunder.

Kvalitetsutvärdering av utbildning - HSV/UKÄ

Under 2012 utvärderades mastersprogrammet Innovation and Industrial Management av HSV - numera UKÄ. Resultatet finns i rapporten "Kvalitets- utvärdering av företagsekonomi och närliggande huvudområden".

Läs rapporten här

Kvalitetsutvärdering av forskning - RED 10

Göteborgs universitet har gort en kvalitetsutvärdering av forskning inom universitetet. Projektet heter "RED 10 -research Assessment"  och och institutet för innovation och entreprenörskap(IIE) fick toppbetyg i utvärderingen.

Översikt av omdömen för IIE:

  • Kvalitet: Mycket bra
  • Produktivitet: Mycket bra
  • Unikhet: Mycket bra
  • Relevans: Utmärkt
  • Organisationskapacitet: Bra
  • Interaktivitet: Utmärkt
  • Framtidspotensial: Mycket bra
     

Läs hela rapporten här

Översikt innovations- och entreprenörsinriktade verksamheter

"Översikt av innovations- och entreprenörskapsinriktade
verksamheter på Chalmers Tekniska Högskola och Göteborgs universitet" ger en översikt över existerande forskning och utbildning inom innovations- och entreprenörskapsämnet i Göteborg.

Läs rapporten här

Sidansvarig: Kajsa Folmeus Strandberg|Sidan uppdaterades: 2017-12-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?