Välkommen till Institutet för innovation och entreprenörskap

Institutet för innovation och entreprenörskap bedriver forskning och utbildning inom ämnet innovation, entreprenörskap och management av intellektuella tillgångar.

Ämnet handlar om aktörer, innovationsprocesser med fokus på entreprenörskap och immateriella tillgångar, deras bestämningsfaktorer samt deras sociala och ekonomiska konsekvenser. Forskningen om innovation och entreprenörskap syftar till att förklara samband och att identifiera metoder och strategier för att främja innovation och entreprenörskap i ett samhälls- och organisationsperspektiv. Även effekterna av innovationsrelaterad samhällsförändring på individer, organisationer, näringar, institutioner och kunskapsbildning analyseras.

Utbildning

Institutet erbjuder fristående kurser på grundnivå, två mastersprogram samt forskarutbildning.

Forskning

Vårt mål är att utveckla världsledande forskning. Vi bedriver relevant forskning inom ett område som är viktig för samhällsutvecklingen lokalt, nationellt och internationellt. Samarbetspartners inom forskningen är offentliga organisationer, entreprenörer och stora globala företag.

Sveriges entreprenöriella ekosystem

Maureen McKelvey och Olof Zaring är redaktörer för boken "Sveriges entreprenöriella ekosystem – Företag, akademi, politik". Ett entreprenöriellt ekosystem består av individer och organisationer på olika nivåer. Företagen, akademin och politiken har alla viktiga roller i ett sådant ekosystem. I boken hörs 32 ledande röster från näringslivet, akademin och policysfären.

Här hittar du mer information samt kan ladda ner boken och enstaka kapitel.

Seminarier och workshops

Ladda ner schema över seminarier och workshops på IIE under hösten 2017.

Seminarieschema hösten 2017

Spetsutbildning inom innovation och entreprenörskap

IIE är ansvarig för Handelshögskolans satsning på projektet ”Spetsutbildning inom innovation och entreprenörskap”. Detta är en satsning från Utbildningsdepartementet, som vill att entreprenörskap ska löpa som en röd tråd genom utbildningssystemet.  Ansökan skickades in och beviljades 2009.

Spetsutbildning inom innovation och entreprenörskap innebär att IIE jobbar inom utbildning med både ”spets” inom vårt masterprogram KBE och med bredd genom att erbjuda kurser inom ämnena till studenter med många olika bakgrunder.

Kvalitetsutvärdering av utbildning - HSV/UKÄ

Under 2012 utvärderades mastersprogrammet Innovation and Industrial Management av HSV - numera UKÄ. Resultatet finns i rapporten "Kvalitets- utvärdering av företagsekonomi och närliggande huvudområden".

Läs rapporten här

Kvalitetsutvärdering av forskning - RED 10

Göteborgs universitet har gort en kvalitetsutvärdering av forskning inom universitetet. Projektet heter "RED 10 -research Assessment"  och och institutet för innovation och entreprenörskap(IIE) fick toppbetyg i utvärderingen.

Översikt av omdömen för IIE:

• Kvalitet: Mycket bra
  • Produktivitet: Mycket bra
  • Unikhet: Mycket bra
  • Relevans: Utmärkt
  • Organisationskapacitet: Bra
  • Interaktivitet: Utmärkt
  • Framtidspotensial: Mycket bra

Läs hela rapporten här

Översikt innovations- och entreprenörsinriktade verksamheter

"Översikt av innovations- och entreprenörskapsinriktade
verksamheter på Chalmers Tekniska Högskola och Göteborgs universitet" ger en översikt över existerande forskning och utbildning inom innovations- och entreprenörskapsämnet i Göteborg.

Läs rapporten här

Sidansvarig: Kajsa Folmeus Strandberg|Sidan uppdaterades: 2017-12-12