Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ana Gil Solá

Universitetslektor, biträdande

Ana Gil Solá
Universitetslektor, biträdande
Akademisk grad: Doktor,
ana.gilsola@geography.gu.se
031-786 4457

Postadress: Box 625, 40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13 , 41125 Göteborg


Avdelningen för kulturgeografi vid Institutionen för ekonomi och samhälle (Mer information)
Box 625
405 30 Göteborg
Fax: 031-786 1398
Besöksadress: Viktoriagatan 13 , 411 25 Göteborg

Om Ana Gil Solá

Min forskning och undervisning fokuserar på sociala frågor relaterade till människors vardagliga rörlighet och tillgänglighet.

Förutom att undervisa (som biträdande lektor), arbetar jag under 2020-2023 främst med forskningsprojektet "Kvinnor och män i den förtätade staden", finansierat av Energimyndigheten. Projektet syftar till att öka kunskapen om hur en aktiv förtätning av städer påverkar människors genuspräglade vardagsliv. Det handlar om vilka strategier kvinnor och män använder för att få tillgång till sin omgivning – såsom resvanor och aktivitetsmönster – och hur dessa anpassas till och formar stadens förtätning. Kunskapen är viktig för att främja en  stadsplanering och stadsutveckling som understödjer energihushållning, energieffektiva transporter och samtidigt ökar jämställdheten.

Jag leder även, sedan hösten 2018 och tillsammans med planerare på GR, Nätverket för socialt hållbar transportplanering. Nätverket har som mål att öka förståelse och kunskapsutbyte mellan planering och forskning, samt att formulera och utveckla forsknings- och utvecklingsprojekt.  

Under 2020 avslutar vi forskningsprojektet ”Utveckling av metod för sociala konsekvensbedömningar för svensk transportplanering: ett transdisciplinärt angreppssätt”, med forskare från VTI. Inom detta projekt följde vi caset Metrobuss inom Koll2035, och den SKA som gjordes inom åtgärdsvalstudien, samt testade en metod för att ta fram kunskapsunderlag för SKA med fokus på människors vardagsliv. Inom ramarna för detta projekt publicerar vi bl.a. en inspirationshandbok.

Under 2015-2018 arbetade jag inom det Formas-finansierade projektet "Mot en hållbar urban och regional tillgänglighet – Utveckling av kunskapsbaserade interaktiva planeringsmetoder för att reducera genomförandeunderskott”. I projektets första del studerade vi bl.a. planerares uppfattning om vilka aspekter som är relevanta när det gäller tillgänglighet till verksamheter i en stad eller region. I det andra delprojektet studerade vi närhetens roll som tillgänglighetsstrategi för olika samhällsgrupper.

Jag disputerade 2013 med avhandlingen "På väg mot jämställda arbetsresor? Vardagens mobilitet i förändring och förhandling". Denna fokuserar på arbetspendling och vardaglig rörlighet ur ett genusperspektiv. Under 2014 arbetade jag huvudsakligen inom ett Vinnova-finansierat projekt om jämställdhetsintegrering inom transportsektorn. 

På andra webbplatser

Forskningsområden

  • Människors vardagliga rörlighet och tillgänglighet
  • Genus och pendling/rörlighet
  • Planering för hållbar tillgänglighet
  • Social konsekvensanalys/bedömning (SKA/SKB) i svensk transportplanering

Undervisningsområden

  • Rörlighet och genus
  • Hållbar tillgänglighet, social exkludering och fysisk planering
  • Planering med vardagslivsperspektiv, för social inkludering/jämställdhet
  • Social konsekvensanalys/bedömning (SKA/SKB)
  • GIS

Visar 1 - 10 av 15

2019

Negotiating proximity in sustainable urban planning: A Swedish case
Ana Gil Sola, Bertil Vilhelmson
Sustainability, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2019
Artikel i vetenskaplig tidskrift

2018

2017

Understanding sustainable accessibility in urban planning. Themes of consensus, themes of tension
Ana Gil Sola, Bertil Vilhelmson, Anders Larsson
7th Nordic Geographers Meeting, Stockholm, 18-21 June 2017, Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet) 2017
Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)

2016

Constructing work travel inequalities: The role of household gender contracts
Ana Gil Sola
Journal of Transport Geography, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2016
Artikel i vetenskaplig tidskrift

2014

2013

2012

Visar 1 - 10 av 15

Sidansvarig: Kajsa Folmeus Strandberg|Sidan uppdaterades: 2016-04-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?