Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Geografiska Föreningen i Göteborg

Den 19 maj 1908, samlades en grupp företrädare för Göteborgs högskola, lärare vid läroverken, och representanter från det lokala näringslivet för att grunda en geografisk förening. Förebilden fanns i de berömda brittiska, tyska och franska geografiska sällskapen som hade bildats under 1800-talet. Detta möte ledde till ett konstituerande sammanträde som hölls på kvällen den 7 november samma år, dagen före femårsdagen för den mirakulösa undsättningen av Antarctic-expeditionen. Så här stod det i inbjudan till mötet:

I de större städerna i skilda länder ha under senare år uppvuxit talrika sammanslutningar, som ha till syfte att sprida kännedom om jorden, om dess folk och natur, om den egna hembygden lika väl som om aflägsna länder. I vårt land existera redan sådana geografiska sällskap i Stockholm och Upsala. Det förefaller emellertid som skulle här i Göteborg särskilda förutsättningar och särskilt intresse finnas för åstadkommande af en dylik förening vid sidan af de nämnda. Ingen plats i vårt land ha så nära förbindelser med aflägsna länder och orter som Göteborg, ingenstädes torde handelns och de ekonomiska företeelsernas geografi kunna påräkna det intresse som här. För studiet af den viktiga gren af geografien som omfattar hafvens utforskande har Göteborg blifvit en medelpunkt. Och för visso torde det vara önskligt att ökadt tillfälle erbjudes att höra ledare eller deltagare i de stora forskningsfärder, som återkomma från jordens okända trakter, äfven i vår stad berätta om de resultat och de personliga intryck de under sina färder vunnit.
.......
Göteborg den 27 oktober 1908.
Ernst André, Dan. Broström, Axel Carlander, J.L.Carlbom, Gustaf Ekman, John Frödin, Imri Holm, Rurik Holm, Axel Jonsson, L.A.Jägerskiöld, Rudolf Kjellén, Wilh.R.Lundgren, E.S.Långström, Sven Lönborg, C.A.Mebius, Otto Nordenskjöld, C.Ramberg, Axel Ramm, Torborg Sylwan, Aug. Wijkander.

Till ordförande valdes professor Otto Nordenskjöld, och han kom också att sätta sin prägel på föreningen under de första tjugo åren, fram till sin död i en trafikolycka 1928. Föreningens målsättning enligt de stadgar som antogs kort därefter var att främja geografiämnets utveckling och att vara en länk mellan Göteborgs Högskola och den intresserade allmänheten.

Man träffades normalt en gång i månaden, lyssnade på intressanta föredrag med "talrika skioptikonbilder" och arrangerade därefter ett enklare samkväm för gästen och ett urval styrelseledamöter på något av stadens bättre näringsställen.

Under Nordenskjölds tid som ordförande gästades föreningen av en mängd av dåtidens kända upptäcktsresande och geografiska forskare, t ex Roald Amundsen, Sir Ernest Shackleton , Knud Rasmussen, Albrecht Penck, Alfred Wegener och Sven Hedin, plus i stort sett alla geografi- och geologiprofessorer i Norden.

Föreningen gav ut serien "Meddelanden från Geografiska Föreningen i Göteborg" i sammanlagt fyra nummer - 1912, 1917, 1924 och 1928. Denna övergick fr o m 1932 i serien "Gothia" som gavs ut i tolv nummer, det sista 1981. I dag när det finns många andra möjligheter att beskåda "aflägsna länder" och lyssna till "frejdade upptäcktsresande" fyller Geografiska Föreningen i Göteborg annan roll, nämligen som en mötesplats mellan studenter och lärare i geografi. Vi ordnar föredrag, exkursioner och temadagar, delar ut stipendier för genomförande av geografiska fältarbeten utanför Sverige och försöker sprida intresset för geografi.

För mer information om föreningen, samt för medlemskap, kontakta Jonas Lindberg, jonas.lindberg@geography.gu.se

Sidansvarig: Kajsa Folmeus Strandberg|Sidan uppdaterades: 2016-02-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?