Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskarutbildning i ekonomisk historia

Vår forskarutbildning syftar till att ge doktoranderna vetenskaplig skolning och grundliga kunskaper i ekonomisk historia, så att de efter genomgången utbildning är kompetenta, kreativa och kritiska forskare. Forskarutbildningen leder till en examen som ekonomie/filosofie doktor med tillhörande doktorsavhandling (ca 4 år), eller som filosofie licentiat med licentiatuppsats (ca 2 år).

De kunskaper och färdigheter som en licentiat eller doktor i ekonomisk historia förvärvar utgör en fast grund för en framtida verksamhet inom forskning och undervisning eller inom offentlig förvaltning, näringsliv, massmedia, arkiv och bibliotek osv.

Forskningsmiljön vid avdelningen kännetecknas av några större teman:

  • Näringslivs- och företagshistoria
  • Makroekonomisk historia
  • Arbetsmarknad, migration och befolkning
  • Ekonomisk miljöhistoria
     

Under utbildningstiden läser doktoranden metod- och litteraturkurser, deltar i seminarier och är delaktig i forskningsmiljön, samt planerar och genomför ett självständigt forskningsprojekt. Varje aktiv doktorand har en huvudhandledare och en biträdande handledare.

Huvudhandledare är i normalfallet en av avdelningens professorer och docenter. Doktorer vid avdelningen eller andra institutioner och lärosäten med specialkompetens kan vara biträdande handledare.

Forskarutbildningen leds av Forskningskommittén (FK) som består av avdelningens professorer och docenter: Oskar Broberg, Jan Bohlin, Susanna Fellman, Christer Lundh, Birgit Karlsson och Klas Rönnbäck; samt en doktorandrepresentant (i ärenden som rör antagning till forskarutbildningen eller forskarutbildningens uppläggning). Christer Lundh är ordförande i Forskningskommittén och forskarutbildningsansvarig.

Antagning av nya doktorander sker normalt under våren med start i september. Är du intresserad av att börja på forskarutbildningen i ekonomisk historia, kontakta studierektor Klas Rönnbäck, klas.ronnback@econhist.gu.se

Allmän studieplan

Här kan du ladda ner den allmänna studieplanen för forskarutbildningen i ekonomisk historia.

Studieplan forskarutbildningen i ekonomisk historia (uppdateras inom kort)

Mer information för doktorander

Doktorand vid Göteborgs universitet

Doktorandhandboken
(Universitets- och högskolerådets webbplats för doktorander)

Sidansvarig: Kajsa Folmeus Strandberg|Sidan uppdaterades: 2017-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?