Historisk mortalitet i det förkoloniala Västafrika

Delprojekt 1
Anslagsgivare: Stiftelsen för Ekonomisk Forskning i Västsverige
Projektledare: Klas Rönnbäck, GU
Medverkande: Stefan Öberg, GU
Start: 2014

Studier av historisk mortalitet i Afrika har länge varit betydligt eftersatt i den internationella forskningen. I dessa projekt undersöker vi historisk mortalitet i det förkoloniala Västafrika, primärt bland de européer som av olika anledningar bosatte sig i området. I ett första delprojekt skattar vi mortaliteten bland dessa européer vid ett antal olika platser längs den Västafrikanska kusten. Studien bygger på en omfattande longitudinell databas över personer anställda vid det engelska Royal African Company. I studien undersöker vi både förändring över tid, samt geografiska och socio-ekonomiska skillnader i mortalitet. Vi har också kunnat studera i vilken mån de anställda erhöll en riskpremie för den ökade risken att avlida.

Delprojekt 2
Anslagsgivare: Anna Ahrenberg fond
Projektledare: Stefan Öberg, GU
Medverkande: Klas Rönnbäck, GU
Start: 2016

Ett andra delprojekt inriktar sig på att undersöka vad som synes vara en mycket speciell mortalitets-topp omkring år 1721. För alla områden vi har data så har vi en markant högre mortalitet vid denna tid. Syftet med detta projekt är att undersöka hur detta kan förklaras med hjälp av de kvalitativa källmaterial som finns bevarade från denna tid.

Delprojekt 3
Anslagsgivare: Helge Ax:son Johnsons Stiftelse
Projektledare: Stefan Öberg, GU
Medverkande: Klas Rönnbäck, GU
Start: 2016

Detta delprojekt undersöker dödligheten bland de infödda arbetarna vid de koloniala forten i Västafrika. Sjukdomsmiljön i Västafrika var mycket farlig för de européer som flyttade dit. I detta projekt kommer vi undersöka situationen för de infödda arbetarna. Genom att jämföra de två grupperna kan vi lära oss mer om både den infödda arbetskraften och orsakerna till den höga dödligheten för européerna.

Sidansvarig: Kajsa Folmeus Strandberg|Sidan uppdaterades: 2017-01-24