Välkommen till Institutet för innovation och entreprenörskap

Institutet för innovation och entreprenörskap (IIE) bedriver forskning, utbildning och samverkan inom innovation och entreprenörskap. Verksamheten fokuserar på olika aktörer inom produktion, spridning och utnyttjande av idéer till affärer och samhälleliga innovationer; inklusive förändring av både befintliga företag samt förnyelse av samhället genom nya företag och branscher.

Institutet kombinerar forskarutbildning, två M.Sc.-utbildningar, undervisning på grundläggande nivå, forskning som ska påverka och synas på den internationella forskningsfronten, och aktiv dialog med företag i dessa frågor.

IIE inrättades 2008 och tack vare Handelshögskolans och Göteborgs universitets gemensamma strategiska satsning inom området är IIE  en ‘komplett miljö’, med ansvar för relevant och högkvalitativ forskning, undervisning och tredje uppgiften. Sedan 2012 ingår IIE i Institutionen för ekonomi och samhälle.

Ungefär hälften av medarbetare har svensk bakgrund och hälften har utländsk. Många har jobbat inom ämnet på tekniska högskolor och flera har doktorsexamen från Chalmers.

Seminarier och workshops

Ladda ner schema över seminarier och workshops på IIE under hösten 2016.

Seminarieschema hösten 2016

Spetsutbildning inom innovation och entreprenörskap

IIE är ansvarig för Handelshögskolans satsning på projektet ”Spetsutbildning inom innovation och entreprenörskap”. Detta är en satsning från Utbildningsdepartementet, som vill att entreprenörskap ska löpa som en röd tråd genom utbildningssystemet.  Ansökan skickades in och beviljades 2009.

Spetsutbildning inom innovation och entreprenörskap innebär att IIE jobbar inom utbildning med både ”spets” inom vårt masterprogram KBE och med bredd genom att erbjuda kurser inom ämnena till studenter med många olika bakgrunder.

Kvalitetsutvärdering av utbildning - HSV/UKÄ

Under 2012 utvärderades mastersprogrammet Innovation and Industrial Management av HSV - numera UKÄ. Resultatet finns i rapporten "Kvalitets- utvärdering av företagsekonomi och närliggande huvudområden".

Läs rapporten här

Kvalitetsutvärdering av forskning - RED 10

Göteborgs universitet har gort en kvalitetsutvärdering av forskning inom universitetet. Projektet heter "RED 10 -research Assessment"  och och institutet för innovation och entreprenörskap(IIE) fick toppbetyg i utvärderingen.

Översikt av omdömen för IIE:

• Kvalitet: Mycket bra
  • Produktivitet: Mycket bra
  • Unikhet: Mycket bra
  • Relevans: Utmärkt
  • Organisationskapacitet: Bra
  • Interaktivitet: Utmärkt
  • Framtidspotensial: Mycket bra

Läs hela rapporten här

Översikt innovations- och entreprenörsinriktade verksamheter

"Översikt av innovations- och entreprenörskapsinriktade
verksamheter på Chalmers Tekniska Högskola och Göteborgs universitet" ger en översikt över existerande forskning och utbildning inom innovations- och entreprenörskapsämnet i Göteborg.

Läs rapporten här